spinocelularni-karcinom-plic-prognoza-lecba-obrazek-fotografieSpinocelulární karcinom plic (též nazývaný epidermoidní, dlaždicobuněčný) spolu s malobuněčným karcinomem je nejčastějším typem plicního nádoru. Až 98% pacientů s tímto onemocněním jsou kuřáci, je častější u mužů než u žen. Bývá v plíci převážně centrálně umístěný, tvoří různě velké uzly, které v centru nekrotizují a vzniká pseudocystická dutina.

Číst dál:

lecba_rakoviny_plic_chemoterapie_radioterapie_ozarovaniLéčba rakoviny plic se odvíjí od typu nádoru a jeho rozsahu, přihlíží se také k celkovému stavu pacienta, jeho věku atd. Naprosto klíčové pro efektivní léčbu je včasné diagnostikování nádoru. V léčbě se v současné době uplatňují chirurgické metody, chemoterapie a ozařování (radioterapie).

Číst dál:

rakovina_plic_psychikaUž jen vyřčená diagnóza rakovina vyvolává pocity strachu a úzkosti. Nádorová onemocnění a jejich léčba s sebou přinášejí spoustu nepříjemných tělesných změn jako je vypadávání vlasů, kožní vyrážka, nevolnost, zvracení atd., což také negativně působí na psychiku postižených. Objevují se u nich deprese a pocity méněcennosti.

 

Číst dál:

statistiky-rakoviny-plic-u-kuraku-nekuraku-a-pasivnich-kurakuKouření se podílí na výskytu široké palety nádorových onemocnění. Nejčastěji je to rakovina plic - 90% ze všech pacientů, kteří mají nádory plic jsou kuřáci. Z celkové skupiny všech kuřáků se nádory plic vyskytují až u 24% kouřících osoba. 30% rakoviny plic nekuřáků je způsobeno pasivním kouřením. Navíc pokud kouříte, jste vystaven 13x většímu riziku vzniku rakoviny plic, než kdyby jste nekouřil.

Číst dál:

klasifikace-rakoviny-plic-a-jeji-prognoza-tnm-klasifikaceKlasifikace nádoru plic slouží k tomu, aby se rychle lékař zorientoval v jeho pokročilosti, metastazování a odhadl jeho prognózu. Základními pojmy při klasifikaci nádorů jsou typing (stanovení histologického typu nádoru), grading (stupeň diferenciace) a staging (stanovení klinické pokročilosti onemocnění).

Číst dál: