elektronicke-cigarety-e-cigarety-informace-2013-slozeniElektronické cigarety spadají do tzv. ENDS - electronic nicotine delivery systems - tedy systémy dodávající nikotin elektronicky. Výtažek tabáku, který obsahují nehoří, jen se zahřívá na teplotu kolem 60°C. Výpary z kapsle v elektronické cigaretě mohou i nemusí obsahovat nikotin, mohou mít různé příchutě. Zdravotní riziko v porovnání s kouřením je nulové nebo minimální. Byť neexistují klinické studie, v poslední době se ukazuje, že e-cigarety mohou pomoci při odvykání kouření, tedy při léčbě závislosti na tabáku. V ČR patří e-cigarety k tabákovým výrobkům (novelizací zákona 379/2005 z roku 2009.

ENDS a ENDD systémy - definice, rozdíl, vysvětlení, bezpečnost, účinnost

Rozlišujeme tzv. ENDS a ENDD - electronic nicotine deliver device - ty neobsahují vůbec tabákový extrakt. Běžné ENDS mají potenciál uvolňovat nikotin, ale vstřebání a bezpečnost nebyly zkoumány a prokázány. ENDS mají též potenciál vyvolat či udržet závislost na nikotinu.

Při nabízení na odvykání kouření by měla být zjevná a prokázaná účinnost a bezpečnost. Není vždy také jasné, jaké další látky se kouřením elektronických cigaret do organismu dostávají. WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje, aby byly regulovány jako zdroj nikotinu, ne však jako tabákové výrobky (jak je tomu mj. v ČR - vizte výše). U e-cigaret by měla být prokázána bezpečnost a účinnost. Neměly by být povoleny tam, kde se nesmí kouřit, dokud nebude jasné složení jejich směsí a emisí (které je často nejasné, výrobci uvádí jen část složení - některé složky vynechávají - obzvl. u patron z Číny).

Jak funguje e-cigareta, princip elektronické cigarety

Elektronická cigareta je plastová tyčinka, kterou lze rozšroubovat, obsahuje:

  • baterii,
  • mikroprocesor, který je sepnut proudem vzduchu. Dále e-cigareta obsahuje
  • atomizér, který do proudícího vzduchu vstřikuje při teplotě kolem 60°C kapičky roztoku (obsahujícího hlavně propylénglykol a nikotin). Součástí e-cigarety je také
  • LED dioda, která simuluje hoření cigarety. Z cigarety se "kouří", ale nejde o pravý kouř, nýbrž o výpary atomizéru.

jak-funguje-jak-pracuje-elektronicka-cigareta-schema-princip

Více informací o principu e-cigarety zde: Elektronická cigareta - obrázek, fotografie, princip, funkce, technický popis

E-patrony, cartridge a jejich obsah nikotinu

E-patrony (cartridge) jsou vyměnitelné náplně e-cigaret, mají různé koncentrace nikotinu (0-18 mg) a mohou mít různé příchutě (jablko, mentol,  čokoláda ad.). Údaje na obalech patron se mohou značně lišit od skutečného obsahu nikotinu. Riziko je vyšší u zákazníků, kteří si patrony plní sami. Náplň (k doplňování cartridge) obsahuje až 1000 mg (1 g) niotinu, kdy tzv. letální dávka nikotinu, která může zabít je 10 mg u dítěte a u dospělého pak asi 40-60 mg. Klíčové však je, kolik nikotinu se při průniku do těla vstřebá.

Vizuální vnímání kouře a iluze oharku utužuje psychosociální vazby mezi kuřáky.

 


Kde mohu zakoupit elektronickou cigaretu, dýmku, doutník nebo cigarillo?

 

elektronicka-cigareta-zdravi

elektronicka-cigareta-se-muze-pouzivat-kdekoliv


Související články: