doc.-mudr.-eva-kralikova-csc.-rozhovor-cesky-rozhlas-nahravka-online-ke-stazeniKouříte, nebo znáte nějakého kuřáka (kdo ne, že?)? Pak určitě víte, že se jedná o činnost velice navýkovou. Každý rok se prý 40 procent kuřáků, tedy milión lidí, snaží s tímto zlozvykem přestat. Většinou neúspěšně. Ten, komu se to opakovaně nedaří, by měl navštívit svého lékaře, tvrdí vedoucí pražské poradny pro odvykání kouření doc. MUDr. Eva Králíková, CSc..


Odvykání přitom není snadné. Podle Evy Králíkové je závislost na nikotinu podle odborných studií větší než na heroinu.

A komu se podaří přestat? „Netroufám si to vůbec odhadnout, kdo má jakou šanci přestat. Často ti namotivovaní a připravení dopadnou hůř než ti, kteří se k tomu dostanou náhodou,“ dělí se o zkušenosti z praxe vedoucí pražské poradny pro odvykání kouření.

Podle ní především záleží na tom, jak kdo bude po típnutí poslední cigarety na kouření vzpomínat. „Kdo vzpomíná na kouření nostalgicky, tak se k němu dřív nebo později vrátí,“ vysvětluje doc. MUDr. Eva Králíková, CSc..

"doc.-mudr.-eva-kralikova-csc.-rozhovor-cesky-rozhlas-nahravka-online-ke-stazeniNejlevněji vás vyjde obrátit se na lékaře," upozorňuje Eva Králíková. A to bez ohledu na to, jakou metodu pro odvykání vyzkouší. Každá metoda jak přestat kouřit je podle Králíkové dobrá, ať už jde o elektronickou cigaretu, nebo o akupunkturu a hypnózu. Většinou ovšem vyjde zákazníka levněji a účinněji, když zaplatí lékaři regulační poplatek a poradí se s ním."

Vedoucí pražské poradny pro odvykání kouření Eva Králíková přijala pozvání Lucie VýbornéFoto: Matěj Pálka

Procenta se počítají všude jinak. U nás se počítají tak, že úspěšní jsou ti, co se po roce vrátí a mají nekuřácký obsah oxidu uhelnatého ve výdechu, u biorezonance mají devadesátiprocentní úspěšnost, kterou počítají tak, že s k nim již zákazníci nevrací,“ vysvětluje Eva Králíková, jaká jsou úskalí různých statistik o odvykání.

Tabákové firmy musí zákazníky získat dřív, než vyrostou a dostanou rozum


Eva Králíková se pokusila v pořadu i poradit, jak zamezit tomu, aby děti začínaly s kouřením. „Výrobci velmi dobře vědí, že musí své zákazníky dostat do závislosti dřív, než dostanou rozum. Pak, když vyrostou a chtějí přestat, tak zjistí, že to nejde,“ vysvětluje Králíková.

Rozhodně by nedoporučovala dítě překouřit, tím můžete u dětí vyvolat závislost. Spíš je důležité dětem ukázat, že začít kouřit cigarety (tabák) není dospělé rozhodnutí, ale rozhodnutí dětské, primitivní.

Poslechněte si celý rozhovor s doc. MUDr. Evou Kárlíkovou zde.